Лавров: для введення миротворців на Донбасі Порошенкові треба говорити з бойовиками

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє, що введення миротворчої місії ООН на Донбас не передбачене мінськими угодами і для цього для цього потрібна згода підтримуваних Росією бойовиків. Про це він сказав 25 квітня у Москві за підсумками переговорів з генсекретарем ОБСЄ Ламберто Дзаннієром.

За словам Лаврова, в документах вказана лише Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. «Це не означає, що не може бути додаткових угод, але додаткові угоди, особливо про розгортання миротворців, передбачають згоду усіх сторін конфлікту. Розмовляти Петру Олексійовичу (Петро Порошенко, президент України – ред.) потрібно з Донецьком і Луганськом», – заявив Лавров.

Президент України Петро Порошенко запропонував активізувати розгляд питання про розміщення на Донбасі міжнародного миротворчого контингенту під егідою ООН після підриву автомобіля з представниками спостережної місії ОБСЄ. Це сталося вранці 23 квітня у районі села Пришиб на контрольованій угрупованням «ЛНР» частині Луганщини. Згідно з повідомленням місії, загинув один, госпіталізовані двоє членів патруля місії.

В угрупованні «ЛНР» звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ «підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу». Бойовики раніше також заявили, що автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, в якому загинули та поранені співробітники місії, «відхилився від основного маршруту і рухався другорядними дорогами».

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що підрив автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі є спробою Москви і підтримуваних нею бойовиків залякати спостерігачів.

Керівництво ОБСЄ, Київ і світова спільнота закликали негайно розслідувати причини трагедії.

comments: