Комісія почала приймати документи кандидатів до Антикорупційного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів 8 серпня почала приймати документи кандидатів для участі у конкурсі на посади 39 суддів Вищого антикорупційного суду.

Документи прийматимуть до 14 вересня.

Напередодні відбулася експертна дискусія щодо проведення цього конкурсу. Очільник ВККС Сергій Козьяков наголосив на важливості створення громадської ради міжнародних експертів, яка допомагатиме комісії під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду.

«У нас майже щодня відбуваються консультації з міжнародними організаціями, дипломатами, донорами, які працюють в Україні, де ми обговорюємо наші дії зі створення громадської ради міжнародних експертів», – зазначив Козьяков.

Заступник голови комісії Станіслав Щотка, зі свого боку, повідомив, що ВККС отримала 782 повідомлення про наміри взяти участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. Він також нагадав, що у конкурсі можуть брати участь судді зі стажем роботи не менше п’яти років, а також науковці, адвокати і правники із загальним стажем не менше семи років.

«Ми 2 серпня 2018 року оголосили конкурси на заміщення 27 посад суддів Вищого антикорупційного суду та на 12 посад суддів апеляційної палати цього ж суду. Щоб суд розпочав свою роботу, має бути призначено мінімум 35 суддів», – нагадав Щотка. 

31 липня у Вищій раді правосуддя повідомили, що в складі Вищого антикорупційного суду буде 39 суддів.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня. У документ внесли поправку, яка забороняє суду приймати до розгляду апеляційні скарги на судові рішення, які ухвалені судами першої інстанції і не набули чинності.

Читайте також: «Пастка» для антикорупційного суду

12 липня депутати внесли зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з схваленням закону «Про Вищий антикорупційний суд». Закон забороняє розгляд апеляційних скарг щодо корупційних справ, переданих Національним антикорупційним бюро, іншими судами, окрім апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

21 червня Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду.

comments: