Коболєв відповів на заяви голови «Газпрому» щодо ціни на газ

Будь-які переговори з російською енергетичною компанією «Газпром» можливі лише в тристоронньому форматі, заявив голова правління національної акціонерної компанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв заявив.

Він нагадав, що Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Газпром» продавати Україні газ по ціні 300 доларів за тисячу кубометрів, в другому – за 221 долар. При цьому європейський газ, зазначає Коболєв, обходиться Києву дешевше.

Читайте також: Коболєв про заяви Путіна: Москва почала переговори про продовження транзиту газу​

«За яких умов «Газпром», який не хоче постачати Україні газ навіть за дуже вигідною для нього ціною, піде на радикальне зниження? Пробачення боргу «Газпрома» «Нафтогазу», відмовитися від будь-яких арбітражів, не застосовування європейських правил у газовій сфері? Такий сценарій насправді означав би для Росії додаткові мільярдні прибутки, а для України – втрати та повернення у повну залежність від Кремля», – стверджує чиновник.

Він висловлює готовність до переговорів, але «виключно у тристоронньому форматі, будь-які нові контракти мають укладатися на основі європейських норм та з повагою до рішень міжнародних арбітражів».

7 червня лідери партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Бойко та Віктор Медведчук зустрілися з головою російської компанії «Газпром» Олексієм Міллером у російському Санкт-Петербурзі. Зокрема Міллер заявив, що російська сторона готова надати Києву 25% знижки на газ.

Україна не купує російський газ із листопада 2015 року. Натомість газ надходить із країн ЄС. За даними НАК «Нафтогаз-України», у 2018 році Україна імпортувала сім мільярдів кубометрів газу з європейського ринку, найбільше – зі Словаччини (5,7 мільярда).
Дія українсько-російської угоди про транзит завершується 1 січня 2020 року. Українсько-російсько-європейські переговори про транзит газу до ЄС наразі не дали результатів. Частина експертів та політиків через це висловлює побоювання, що Україна може втратити близько трьох мільярдів доларів доходів щорічно.
Наприкінці березня, за тиждень до першого туру виборів президента України, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв та Міллер провели в Москві переговори із Медведчуком та Бойком, який на той час був кандидатом у президенти. Тоді українських політиків розкритикували через візит до російської столиці.

comments: