Заступник голови МЗС: посол Угорщини в Україні перевищує свої повноваження

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що посол Угорщини в Києва Ерно Кешкень перевищує свої повноваження. Про це заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сказала в ефірі «5-го каналу». Так вона прокоментувала заяву угорського посла про те, що Угорщина має право видавати свої паспорти представникам угорської меншини в Україні.

«А ще він не проти автономії. Ми також не проти автономії від Угорщини… У нас зараз все це заплановано… розмови щодо того, що він перевищує свої повноваження тут, в Україні», – сказала Зеркаль.

За її словами, Угорщина вдається до подібних заяв, як у ситуації з Україною, щодо усіх країн-сусідів. Дипломат додала, що через заяви Кешкеня не висилатимуть.

«Ну що ми зараз маємо депортувати посла? Це недипломатично», – сказала Зеркаль.

Раніше посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень в інтерв’ю «Українським новинам» заявив, що представники угорської меншини в Україні мають право на отримання угорських паспортів.

Він додав, що практика подвійного громадянства в переважній більшості країн Євросоюзу є «прийнятною» і Україні також варто подумати про це.

Відносини між Україною й Угорщиною погіршилися після того, як Угорщина однією з перших розкритикувала ухвалений закон України «Про освіту» і пригрозила, що через нього блокуватиме всі міжнародні ініціативи України. У Будапешті вважають, ніби стаття цього закону про мову освіти, державну українську, загрожує національним меншинам в Україні, зокрема угорській, що живе в частині Закарпаття. Київ наголошує, що зміни не погіршать вивчення мов меншин і при цьому мають поліпшити вивчення представниками меншин державної мови України.

За офіційними даними, станом ще на лютий 2015 року угорське громадянство, крім українського, мають понад 95 тисяч закарпатців – це 14% із 670 тисяч осіб різних країн, які подавали документи для отримання громадянства Угорщини. Експерти ж заявляють, що це число перевищує 100 тисяч.

 

comments: