Депутати пропонують штрафувати телеканали за виправдання окупації України – законопроект

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, автори якого пропонують парламенту запровадити штрафи за трансляцію телеканалами висловлювань, що виправдовують або визнають правомірною окупацію території України, якщо така трансляція має на меті розпалювання ворожнечі й ненависті. Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроект №9068 також пропонує заборонити телерадіоорганізаціям поширювати термінологію, яка суперечить закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей».

Автори документа пропонують, що за зазначені порушення Національна рада з питань телебачення і радіомовлення штрафує телерадіоорганізації на 25% розміру ліцензійного збору. У разі якщо висловлювання, що виправдовують окупацію територій України, транслювалися без попереднього запису і містилися у виступах особи, яка не є працівником телеканалу, то телерадіоорганізація не несе відповідальності за ці порушення.

Крім того, законопроект посилює відповідальність мовників (до 25% від суми ліцензійного збору і без застосування санкції у вигляді попередження) за трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, які містять популяризацію або пропаганду органів країни-агресора.

Читайте також: Як регіональні ЗМІ України сприяють поширенню пропаганди?

Проект закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері зареєстрований 7 вересня і переданий на розгляд керівництву парламенту, зазначено на сайті Верховної Ради.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 серпня винесла санкцію у вигляді попередження телеканалу Newsone за порушення вимог закону «Про телебачення і радіомовлення», який забороняє транслювати передачі, виготовлені за період незалежності України, що містять популяризацію чи пропаганду «органів держави-агресора», повідомив член ради Сергій Костинський.

У липні Нацрада проголосувала за стягнення штрафу з телеканалу «Інтер» у розмірі 25% ліцензійного збору після перевірки скарг на трансляцію каналом концерту 9 травня цього року до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, під час якого ведучі заявляли про необхідність «не дозволити» перейменування вулиць в Україні «іменами фашистських злочинців».

comments: