Голова КСУ підтримує пропозицію Порошенка «заякорити» в Конституції євроатлантичну інтеграцію

Дуже важливо зафіксувати в Конституції прагнення України до членства в Євросоюзі і НАТО, вважає голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що підтримує таку пропозицію президента Петра Порошенка.

«Так, я це підтримую, це дуже важливо. Це зробить шлях наших європейських змін, перетворень незворотнім», – сказав Шевчук.

Як він пояснив, це буде додатковим нагадуванням парламентарям наступних скликань про те, куди має рухатися Україна.

«Політики змінюються при владі і парламенти змінюються, але Конституція має бути стабільною і захищеною від постійних змін. Коли нове скликання парламенту приходить, депутати мають пам’ятати, що ми робимо і що ми ще зробимо для того, щоб Україна стала ближчою до Європи і стала частиною європейських і, можливо, євроатлантичних структур», – зазначив Станіслав Шевчук. 

28 лютого президент України Петро Порошенко на своїй прес-конференції «Виклики – 2018» заявив, що розглядає можливість прописати в Конституції прагнення України вступити до ЄС і НАТО.

«У моїй команді ми зараз обговорюємо пропозицію «заякорити» в Конституції європейську та євроатлантичну інтеграцію. Обидві ідеї, як свідчать опитування громадської думки,  є консолідуючими, користуються широкою підтримкою у суспільстві. У той же час, коли піднімають голову антиєвропейські політичні сили, які прагнуть реваншу, на мою думку, поправки до Основного закону могли би застрахувати від будь-яких несподіванок», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, прагнення до членства в Євросоюзі та НАТО можна будо б зафіксувати в преамбулі до Конституції, для чого достатньо підтримки двох третин конституційного складу Верховної Ради.  

comments: