Акція до 9 травня у Львові минула без провокацій

У Львові зранку 9 травня кілька десятків людей разом зі священиками Української православної церкви (Московського патріархату) молились на Марсовому полі у Львові, а потім прийшли на Пагорб слави, де молилися і поклали квіти на могили.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, акція обійшлася без провокацій.

На обидвох військових меморіалах у Львові поховані близько семи тисяч радянських солдатів, військових офіцерів і офіцерів НКВС, КДБ. На багатьох таблицях дата смерті – 1945 рік. На Пагорбі слави з нагоди Дня перемоги запалили «вічний вогонь».

Усі місця, які були заявлені ветеранськими організаціями, посилено охоронялись силовиками. Також за порядком пильнували представники громадських організацій, партій, місцеві депутати.

«Відбувається патрулювання, за необхідності можемо перевірити людину. Єдине, що було з дрібних інцидентів, що жінку попросили зняти «георгіївську стрічку». Громадяни свідомо підійшли і не виявлено правопорушень», – наголосив поліцейський Андрій Таран.

Маленьку «георгіївську стрічку» жінка залишила посеред квітів, активісти це виявили і спалили заборонений в Україні символ.

Цього року 9 травня ще менше людей у Львові прийшли на військові меморіали, щоб покласти квіти на могили. Серед присутніх були поодинокі особи, які у роки Другої світової війни тримали зброю у руках.

«Я – 1925 року народження. На фронті був з липня 1941-го і до кінця. У 1941-му з Вінниччини, Козятина, потрапив в армію, обороняв Київ у складі Південно-Західного фронту. Як нас німці оточили у серпні 1941 року, весь наш фронт, ми з другом вирвалися, я пішов у радянські партизани, був у лісах Житомирської області розвідником. Потім територію звільнили, ми пішли знову на фронт. З 8 на 9 травня наша батарея стояла недалеко Берліна. Почалась така стрілянина, я підняв батарею по тривозі. Не знав, що то вже перемога. Приїхав на Львівщину лейтенантом, дослужився до полковника. Ми колись 9 травня святкували, не було колись, як нині 8 травня. Я хотів ще в АТО поїхати воювати проти сепаратистів. Я коли почув, що Путін (президент Росії Володимир Путін – ред.) сказав, що росіяни перемогли у війні, то він плюнув нам всім ветеранам у лице. Ми ж чотири роки воювали з нацизмом», – розповів Микола Чишкун, учасник Другої світової війни.

У Львові жертв війни вшанували 8 травня у День пам’яті і примирення. На теренах західної частини України 9 травня 1945 року війна не завершилась. До середини 50-х років українське підпілля воювало з військами НКВС. Понад мільйон жителів із західних областей України радянська влада репресувала і виселила у Сибір.

comments: