Родина Сенцова отримала у Нью-Йорку премію «Свобода писати»

У Нью-Йорку 25 квітня політв’язня Олега Сенцова заочно нагородили премією американського ПЕН-центру імені Барбари Голдсміт «Свобода писати». Від імені кримського режисера премію отримала його двоюрідна сестра Наталя Каплан.

«У місті Нью-Йорк проходить церемонія нагородження ПЕН-клубу Америки і Едвіна Барбі «Свобода писати» українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно засуджено строком на 20 років у Росії. Ця премія – визнання відданості Олега Сенцова свободі самовираження, особливо праву на інакомислення, незважаючи на перебування в ув’язненні та зловживання влади по відношенню до нього. ПЕН-Клуб закликає владу РФ негайно звільнити Олега Сенцова», – йдеться в повідомленні прес-служби посольства України в США.

Наталія Каплан подякувала ПЕН-центрові за нагороду і нагадала про долю інших українців, які утримуються в Росії. «Ми не повинні забувати про нього. І ми не повинні втрачати надію. Те, що ПЕН-Америка і все ви зробили сьогодні ввечері, дуже важливо. Але Олег – один із 44 українців, які перебувають в ув’язненні в Росії… І він просить, щоб, коли ви говорите про нього, ви не забували про інших», – сказала сестра режисера.

Американський ПЕН-центр наприкінці березня присудив кримському режисерові Олегу Сенцову щорічну премію «Свобода писати». 27 із 40 переможців премії «Свобода писати» вийшли із в’язниці впродовж 18 місяців з моменту нагородження. Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американський ПЕН-центр вручає в’язням сумління, які опинилися в надзвичайно складних обставинах.

Олег Сенцов разом із Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

comments: