Порошенко підписав закон про вищу освіту для абітурієнтів з окупованих територій

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України», який 16 травня ухвалив парламент, повідомляє прес-служба президента.

«Закон передбачає, що для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та які отримали документ про загальну середню освіту, прийом на навчання до одного з вищих навчальних закладів, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, здійснюється на конкурсній основі за результатами вступних випробувань у межах установлених квот прийому до вищих навчальних закладів (наукових установ) України», – йдеться у повідомленні.

А розмір квоти для абітурієнтів з окупованих територій, відповідно до документу, у вищих навчальних закладах, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, «встановлюється в обсязі 1 тисяча місць державного замовлення та розподіляється між зазначеними вищими навчальними закладами у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України», додають у прес-службі.

Закон набирає чинності на наступний день після його опублікування та вступає в дію через місяць із дня набрання ним чинності.

Раніше аналітик Центру громадянської освіти «Альменда» Олег Охредько розповів, що у вишах України не можуть назвати конкретну кількість бюджетних місць за кримською квотою для абітурієнтів з півострова. Через це кримчани не можуть остаточно ухвалити рішення щодо вступу.

7 лютого 2017 року Міністерство освіти і науки анулювало ліцензії 71 вишу, що розташовані на тимчасово непідконтрольній органам державної влади України території Донецької й Луганської областей, а також на територіях анексованого Росією Криму й міста Севастополя.

comments: