Помпео: США і Росія мають різні погляди на Україну

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон і Москва мають відмінні погляди на пов’язані з Україною питання. Про це керівник зовнішньополітичного відомства США заявив 14 травня після переговорів у Сочі з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Є моменти, де ми маємо дуже різні підходи. Ви згадали про Україну. Ми маємо різні погляди на те, як (питання) України має просуватися», – наголосив Помпео в розмові з журналістами, стенограму якої поширив Держдепартамент США.

Водночас він не дав прямої відповіді на запитання журналіста, чи є звільнення затриманих Росією в Чорному морі українських моряків передумовою для зустрічі президента США Дональда Трампа з його російським колегою Володимиром Путіним.

Президент Росії 14 травня на зустрічі з держсекретарем США Майком Помпео висловив сподівання на відновлення російсько-американських відносин.

Перед тим 14 травня держсекретар США Майк Помпео мав тривалі переговори і прес-конференцію із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, на яких, серед іншого, йшлося і про Україну. Майк Помпео закликав Москву «простягнути руку» новій українській владі та звільнити захоплених Росією біля Керченської протоки українських моряків.

25 листопада 2018 року в Азовському морі прикордонники та співробітники ФСБ Росії вчинили силове захоплення із застосуванням зброї трьох українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів. Кілька моряків при цьому отримали поранення. Росія звинуватила 24-х українських моряків у нібито незаконному перетині кордону Росії.

Київ вважає те, що сталося, актом агресії, а моряків називає військовополоненими. Позицію України підтримали США, НАТО і Євросоюз. ООН визнала захоплених моряків військовополоненими.

comments: