Денісова просить комісію в Росії якнайшвидше розглянути клопотання про помилування Сенцова

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликає комісію з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу Росії найближчим часом розглянути клопотання матері ув’язненого Москвою українського режисера Олега Сенцова.

За даними Денісової, звернення Людмили Сенцової про помилування сина передали для розгляду комісії.

«У зв’язку із надходженням інформації про надкритичний стан самопочуття Олега Сенцова, прошу розглянути вказане клопотання про помилування громадянина України в найближчий термін, що відповідатиме принципам гуманізму і загальнолюдської моральності», – йдеться у зверненні Денісової, яке вона 10 серпня виклала на своїй сторінці у Facebook.

​Олег Сенцов був засуджений в Росії у серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Станом на 10 серпня Сенцов голодує 89 день.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини з посиланням на адвоката Дмитра Дінзе повідомила, що у Сенцова триває третя затяжна криза, але він не має наміру зупиняти голодування.

«Він п’є мінімальну кількість медичної суміші і воду, щоб не непритомніти й контролювати дії, які з ним відбуваються. Його вага вже знизилася до 70 кілограмів», – зазначила омбудсмен.

Наприкінці липня Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування й прийняти будь-яке лікування, яке покращить його стан. Водночас суд вимагає від Росії невідкладно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі.

Активісти в Україні і по всьому світі продовжують вимагати від Росії та її президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять у різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

comments: