Адвокат: фігурант «справи Хізб ут-Тахрір» Джеппаров у Криму потребує медичної допомоги

У Криму адвокат Джеміль Темішев повідомляє про погіршення стану фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Арсена Джеппарова. Як наголосив Темішев у коментарі проекту «Крим.Реалії», Джеппаров просить надати йому медичну допомогу.

«У нього були серйозні проблеми зі здоров’ям, але, незважаючи на це, за надуманими підставами його помістили на 20 днів у карцер. Через холод і вогкість він застудив нирки, з’явилися різні запальні процеси», – розповів Темішев.

Адвокат додав, що Джеппаров щодня пише заяви, щоб йому надали медичну допомогу.

«Я попросив його написати таку саму заяву, щоб я її відправив на ім’я начальника СІЗО і на ім’я начальника санчастини. Також надсилатиму цю заяву прокурору республіки та Уповноваженому з прав людини в Росії», – зазначив Темішев.

13 червня Джеппарова на 25 днів відправили в карцер за те, що він нібито не відкрив двері в камеру на вимогу адміністрації СІЗО.

Фігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам’янці 18 квітня 2016 року. Перших чотирьох обвинувачених ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку 15 об’єднань, названих «терористичними».

comments: