Українцям, які економили, залишок на наступний опалювальний сезон не перерахують

subsydii

Кабінет міністрів 23 серпня ухвалив постанову №534, в якій йдеться про те, що зекономлені гроші в межах нової соціальної норми (прийнятої в травні) не підуть в рахунок оплати тепла цієї зими, а будуть повернуті державі.

Тим, хто споживав в межах старої соціальної норми, борги не нараховують, а от українцям, які економили, залишок, як передбачено іншою постановою Кабміну, на наступний опалювальний сезон не перерахують. Стосується це не тільки газу, але і теплової та електроенергії (якщо приміщення опалюється не газом, а є електричний котел або центральне опалення).

Ще кілька місяців тому в уряді заявляли: гроші, виділені на субсидію, повертати державі не потрібно. “Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім’ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в наступні місяці, в тому числі і для погашення обов’язкової частини платежу”, – заявляв міністр соцполітики Андрій Рева.

Однак, врешті-решт, кошти за зекономлені кубометри газу і Гкалл тепла повернуться державі. На рахунках українців залишать тільки кошти на оплату 100 кубометрів газу, тобто 680 гривень.

За що можуть залишити без субсидії:

– Якщо сім’я приховує свої доходи;
– Якщо змінилися обставини (хтось із членів сім’ї помер);
– Якщо в квартирі прописався новий член родини;
– За заявою співвласника помешкання;
– Якщо спеціальна комісія вивчила умови життя сім’ї та дійшла висновку, що реальний дохід субсидіантів вище за заявлений;
– Якщо протягом 12 місяців зробили покупку на 50 тисяч гривень.

До речі, щотижня близько 60 тисяч сімей в Україні звертаються за субсидіями на житлово-комунальні послуги. За словами Розенка, в рамках державної кампанії з надання субсидій на оплату комунальних послуг зростання запитів на оформлення субсидій зафіксовано після підвищення цін на енергоносії до ринкового рівня. “За отриманням субсидій щотижня звертаються 60 тисяч сімей”, – сказав він. При цьому він підкреслив, що в листопаді – з початком опалювального сезону, – таких звернень буде значно більше.

Правда України

comments: