Українські компанії стали менше витрачати на рекламу

Українські компанії стали менше витрачати на рекламу

Українські компанії стали менше витрачати на рекламу, повідомили в рекламних агентствах.

«Ринок реклами, як і більшість інших, за останні півтора року значно зменшився. Гравців стало менше», – зазначила заступник директора РА Юлія Кайстренко.

Сильний удар по рекламному ринку завдали різкі зміни валютних курсів, швидкі темпи інфляції і зниження споживчого попиту.

«У 2014 році ринок втратив 20% у гривні. Причини лежать на поверхні, так рекламний сегмент дуже швидко реагує на бізнес-ситуацію в країні», – зауважив Олександр Барановський.

Якщо розділити рекламний ринок на сегменти, то зовнішня реклама минулого року показала аналогічне загальноринковим падіння – 20%. І продовжила просідати в першому кварталі 2015 – ще на 13%.

«Переважна кількість рекламодавців в нинішніх економічних умовах перейшли на короткострокове планування, і скорочують бюджети на рекламу. Однак, варто зазначити, що січень і лютий – це традиційно низький сезон, і якщо взяти до уваги цю обставину, падіння не здасться таким вже й значним», – уточнила виконавчий директор Асоціації зовнішньої реклами України Оксана Поліщук.

Якщо говорити про ТБ, то кількість активних брендів на ТБ зменшилася на 20% вже в першому кварталі 2015 року. Але при цьому, за спостереженнями рекламників, в березні падіння зупинилося і на загальноукраїнську аудиторію вийшло близько десятка нових компаній, у тому числі – місцевих.

«На ТБ, наприклад, все більше з’являється гравців з e-commerce, які раніше навіть і не думали про телевізійні кампаніях, а зараз бачать позитивні результати від такої активності», – зазначив Барановський. Для них криза – хороший час для завоювання ринку, тому що вартість реклами в такі періоди значно знижується.

«За вартістю пункту рейтингу у гривні ми повернулися на кілька років назад, а в доларах – більш ніж на 10 років назад», – кажуть фахівці.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: