НБУ прогнозує падіння валового внутрішнього продукту в 2015 році на 9,5% за інфляції у 48%

НБУ

НБУ прогнозує падіння ВВП на 9,5% за інфляції у 48%.

Національний банк за урахування наявної ситуації прогнозує падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2015 році на 9,5% за інфляції у 48%, очікує в 2016 році зростання економіки на 3% за уповільнення інфляції до 12%.

Згідно з повідомленням Нацбанку в п’ятницю, такий макроекономічний прогноз затвердив комітет з монетарної політики центробанку за підсумками засідання 24-25 червня.

За оцінками комітету, поновлення економічного зростання очікується від 3-го кварталу (порівняно з попередніми кварталами) насамперед за рахунок чистого експорту і завантаження вільних потужностей.

Щодо інфляції, то її перегляд на цей рік у сторону підвищення пов’язаний, в першу чергу, з визначеною динамікою цін за попередні місяці, а не з очікуваннями погіршення в майбутньому.

Водночас комітет з монетарної політики НБУ вважає, що наступні кілька місяців інфляція стабільно знижуватиметься аж до 12% до кінця 2016 року.

“Уповільнення інфляції станеться внаслідок зменшення впливу ефектів девальвації, зниження цін на світових ринках, а також внаслідок економічної активності не нижче за потенційній рівень і жорсткої монетарної та фіскальної політики”, – вважають члени комітету.

Тим часом Нацбанк зазначає, що оприлюднені макроекономічні прогнози базуються на припущеннях щодо збереження перемир’я на сході країни, поступового поновлення роботи на підприємствах у Донецькій і Луганській областях, підвищення конкурентоспроможності українських товарів і послуг внаслідок девальвації національної валюти.

Як повідомлялося, МВФ на початку червня цього року погіршив прогноз падіння ВВП України в 2015 році до 9% з 5,5%. Разом з тим Фонд очікує на зростання показника в 2016 році на 2%.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: