Найбільш популярні сучасні види шахрайства з покупцями автомобілів

автошахраї

Один з поширених видів обману – покупка автомобіля у недобросовісної лізингової компанії.

Обман №1. Недобросовісні лізингові компанії рекламують (в основному в інтернеті) можливість купити автомобіль за ціною на 10% .. 20% .. 30% .. 50% нижче офіційної прайсової вартості, ніж у офіційного дилера, зазвичай пояснюючи це проведенням акції. У підсумку при підписанні договору покупцеві впишуть ціну, набагато вищу, ніж в офіційному прайсі.

Обман №2. У рекламі або при усній розмові з менеджером покупця переконують у тому, що лізингова компанія є партнером офіційного дилерського центру, що не відповідає дійсності. При укладанні договору з такою лізингової – покупець не вступає у відносини з офіційним дилерським центром і останній не може гарантувати, що автомобіль покупцеві буде поставлено у строк або взагалі поставлений за заявленою ціною.

Обман №3. Умови оплати, терміни поставки. Лізингова компанія включає в платежі: істотно завищену ціну автомобіля, вартість страховки або выдсоток з банківського фінансування в кілька разів вище ринкового, десятки тисяч гривень за свої послуги. При цьому встановлює термін поставки товару за договором від декількох місяців до декількох років, при цьому на словах обіцяючи клієнту поставку за один тиждень.

Як підсумок, при підписанні такого договору з лізинговою компанією клієнт зобов’язаний буде викупити автомобіль за істотно завищеною вартістю, який він отримає в кращому разі через кілька місяців. При цьому зроблені істотні передоплати (зазвичай це кілька десятків тисяч грн.). Якщо ж клієнт захоче відмовитися від повного викупу автомобіля, за умовою договору, передоплата не повертається. Зазвичай перший платіж, який розуміється клієнтом, як передоплата за автомобіль, насправді є винагородою лізингової компанії за підготовку документів і супровід угоди і становить 20-50% вартості автомобіля.

Після підписання договору та здійснення першого платежу (який трактується для клієнта, як передоплата за договором) і очікування дзвінка з лізингової компанії на протязі 2-3 тижнів, клієнт починає перечитувати УВАЖНО договір і раптом дізнається, що за великим рахунком за відданих кілька десятків тисяч гривень, він придбав просто право купівлі автомобіля за абсолютно не ринковою ціною! Після чого клієнт починає дзвонити «партнеру лізингової компанії» і намагатися з’ясувати, що ж йому далі робити.

Як бачимо, в даній схемі майже немає в чистому вигляді шахрайства, тому що клієнт усвідомлено підписує договір з кабальними умовами. Але, в будь-якому випадку, присутнє введення в оману і надання недостовірної інформації.

Одна з лізингових компаній, яка за отриманою інформацією від покупців працює за описаною схемою – така собі “Евролизинг”. Від її діяльності протягом останнього року постраждав цілий ряд покупців. Компанія працює відразу від імені кількох юридичних осіб – ТОВ «Евролизинг Україна», ТОВ «Лізингова компанія Автофінанс», ТОВ «Лізингова компанія Еталон». В інтернеті дана компанія розміщує, як вже було сказано вище, прайси з неіснуючими цінами, при чому в кожному місті від імені неіснуючого дилера. Керівниками даних компаній є Нерсесов Сергій Альбертович, Пищик Олексій Юрійович.

До офіційного автодилера звернувся цілий ряд постраждалих клієнтів, які намагалися придбати автомобілі з їх модельного ряду у шахраїв. Автодилер був змушений ініціювати заяви до органів МВС по внесенню зазначеної вище інформації в ЕГРДР.

Рекомендації клієнтам при покупці автомобіля в лізинг:

1) Співпрацюйте з компаніями, які є офіційними партнерами дилерського центру. Зазвичай список таких компаній публікується на сайті дилера або компанії продавця.

2) До переговорів про купівлю автомобіля в лізинг залучайте всі сторони угоди – представника автосалону і лізингової компанії.

3) Отримайте від лізингової компанії розрахунок всіх платежів у письмовому вигляді.

4) При підписанні договору на купівлю автомобіля в лізинг уважно читайте умови договору. У них чітко повинні бути прописані умови покупки, терміни поставки, графік оплат за автомобіль в такому вигляді, як Вам обіцяли співробітники лізингової компанії, і як було зазначено в комерційній пропозиції.

Інший поширений вид обману – «псевдо розіграш автомобіля». Зазвичай жертва отримує СМС по телефону з інформацією, що людина виграла автомобіль. Далі просять зв’язатися з контакт-центром, де інструктують, як можна отримати подарунок і що для цього потрібно зробити. У тому числі, просять перевести істотну суму, як обов’язкову умову для отримання подарунку. Після того, як людина робить переказ грошей, шахраї зникають. Дана схема обману використовується вже кілька років. Для обману людей шахраї прикриваються іменами відомих автобрендів і автокомпаній. У тому числі в інтернеті створюються сторінки промоакцій, де вказані всі найменування, адреси автомобільних компаній, автосалонів, а від справжніх контактів відрізняються тільки телефони.

Рекомендації любителям приймати участь у розіграшах, лотереях і промоакціях:

1) Якщо ви цілеспрямовано не брали участь у розіграші і лотереї, Ви не можете «просто так» стати переможцем і отримати СМС або електронну пошту з інформацією про приз.

2) Сайти псевдоакції завжди розміщуються на чужому хостинг-сервері, що дозволяє за 1 день створити і за 5 хвилин видалити цей сайт, характерна особливість такого сайту – примітивний дизайн і доменне ім’я третього рівня. Знайдіть через пошукову систему офіційний сайт компанії чи бренду і ознайомтеся з інформацією про актуальні акції, якщо вони є.

3) Шахраї завжди вказують телефони мобільних операторів. Офіційні ж компанії вказують в контактах стаціонарні телефонні номери або телефонні номери контакт-центрів.

4) І найголовніше – при проведенні офіційних промоакцій ніхто ніколи не просить учасника акції перерахувати гроші для отримання призу.

Правда України

comments: