Вкладники проблемних банків ризикують залишитися без компенсації

вкладники проблемних банків

Розгляд відповідності Конституції закону про гарантування вкладів може дати неоднозначний результат.

У разі визнання неконституційним Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, що цілком може статися найближчим часом, вкладники проблемних банків ризикують отримати лише частину раніше гарантованої законодавством суми або залишитися зовсім без компенсації. Про це заявили фахівці юридичної компанії, проаналізувавши низку документів.

У юридичній компанії нагадали, що сумніви щодо конституційності Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” у вищих судових інстанцій викликав розгляд касаційної скарги вкладників одного з неплатоспроможних банків, і тепер Конституційний суд України повинен вирішити, чи має Фонд гарантування вкладів фізичних осіб право розпоряджатися сумами банківських вкладів фізичних осіб.

8 липня 2015 року на офіційному сайті Верховного Суду України був опублікований текст конституційного подання до Конституційного суду України, в якому, зокрема, зазначено, що наявна з 2012 року система гарантування банківських вкладів фізичних осіб не відповідає нормам Конституції України та грубо порушує права та законні інтереси громадян.

У юридичній компанії при цьому акцентували увагу на тому, що з набуттям чинності цього закону Фонд отримав додаткові повноваження і, по суті, став ще одним регулятором на фінансовому ринку.

“Фонд, який є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів і виведення банків з ринку, тобто не є державним органом, отримав частину повноважень Національного банку України з нагляду за неплатоспроможними банками. Тому досить сумнівною виглядає можливість Фонду розпоряджатися грошима від продажу власності банку, а також грошима вкладників”, – розповіла керівник практики приватного права адвокат Тетяна Жуковська.

Вона додала, що крім неконституційності самого Фонду як органу, деякі сумніви у ВСУ викликає і встановлений порядок відшкодування вкладів фізичних осіб. За рахунок Фонду компенсацію з вкладу, сума якого не перевищує 200 тисяч гривень, отримують лише вкладники-фізичні особи.

“Законом не передбачено відшкодування за вкладами юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, які фактично можуть отримувати право на повернення своїх коштів в останню чергу в процесі ліквідації та реалізації майна банку, якщо такого буде достатньо для таких виплат”, – сказала Жуковська.

Тобто встановлені законом критерії відшкодування вкладів обмежують права окремих категорій вкладників, які, найімовірніше, не зможуть отримати свої гроші після виведення банку з ринку.

Водночас визнання закону неконституційним може дати неоднозначний результат, кажуть юристи. Справа в тому, що Конституцією України та Законом України “Про Конституційний суд України” не передбачені повною мірою наслідки визнання закону неконституційним. Зокрема, залишене без уваги питання, чи відбувається разом з відміною чинного закону поновлення дії попередньої версії.

З одного боку, рішення КСУ про неконституційність закону може привести до повернення до системи гарантування, що діє до 2012 року. У такому випадку вкладники зможуть також отримати гарантовану суму, але в розмірі 150 тис. гривень.

В іншому разі говорити про існування гарантій вкладів фізичних осіб як таких уже не доведеться, оскільки вкладники зможуть претендувати на відшкодування тільки в загальному порядку в процесі ліквідації банку. А це означає, що реалізованого в процесі ліквідації майна банку навряд чи вистачить для виплати коштів за вкладами.

“По суті вкладники опинилися на пороховій бочці, оскільки зараз їм залишається тільки чекати рішення Конституційного суду України щодо повноважень Фонду і сподіватися на те, що система гарантування вкладів не зазнає повного краху, і якусь частину сум вони все-таки компенсують”, – резюмувала Жуковська.

Як повідомлялося, за півтора року в Україні ліквідували чверть банків. Тільки за червень були ліквідовані три банки: Стандарт, Енергобанк і Київ. У середині липня ліквідовано ще один банк – Київська Русь.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

comments: