Будуть встановлені додаткові вимоги до договорів банківського депозиту та рахунку

depozyt

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб має намір встановити додаткові вимоги до договорів банківського вкладу та рахунку. Про це йдеться в повідомленні фонду.

Згідно з повідомленням, банки будуть зобов’язані включати в зміст договорів банківського вкладу, договорів банківського рахунку умови забезпечення Фондом відшкодування коштів за цим вкладом.

У ці умови входять: перелік умов, при яких Фонд не відшкодовує кошти, сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, інформація про припинення нарахування відсотків за договором в останній день перед початком процедури виведення Фондом банку з ринку.

Крім того, в цей список входить інформація про те, що відшкодування коштів за вкладом відбувається в національній валюті після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні, встановленим Нацбанком, а також інформація про те, що фізична особа, з якою укладається даний договір, ознайомлено зі довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

У разі якщо договір банківського вкладу містить посилання на публічні правила, банк на вимогу вкладника повинен надати роздруковану, відскановану копію підписаного варіанту цих правил, завірену уповноваженим працівником банку.

На вимогу вкладника при укладенні договору строкового вкладу йому повинно бути надано розрахунок його доходів і витрат, який повинен включати інформацію: суму нарахованих відсотків згідно з термінами, вказаними в договорі; суму податків і зборів, які стягуються з вкладника, із зазначенням того, що банк виконує функції податкового агента.

Також розрахунок повинен включати суму комісійних винагород за обслуговування та закриття банківського рахунку та інші витрати клієнта за періодами, пов’язаних з розміщенням та обслуговуванням вкладу; суму додаткових переваг для клієнта, пов’язаних з розміщенням та обслуговуванням вкладу.

Нагадаємо, в грудні 2015 Національний банк затвердив вимоги до потенційних учасників конкурсів, які проводить Фонд гарантування вкладів фізичних осіб при виведенні неплатоспроможних банків з ринку.

Правда України

comments: