Обсяг надходжень до бюджету Києва від плати за користування земельними ділянками збільшився на 36,8%

kyiv-zemlia

Обсяг надходжень до бюджету Києва від плати за користування земельними ділянками в 2015 році збільшився на 36,8% порівняно з 2014 роком і склав 2,6 млрд грн.

Як повідомив директор департаменту земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олексій Поліщук на прес-конференції в Києві, в обсяг платежів за користування землею входять надходження від орендної плати, а також надходження від сплати податку на землю.

“Торік за всіма договорами оренди середня ставка була 4-6% (нормативної грошової оцінки, НГО – ред.). Департамент виступив з ініціативою знизити орендні ставки. Згідно з новим рішенням, яке діє на цей рік, основний спектр орендних ставок складе від 3% до 5% НГО”, – сказав О.Поліщук.

Він також додав, що показник НГО земельних ділянок на 2016 рік було збільшено на 43% порівняно з 2015 роком. Це пов’язано з тим, що при розрахунку НГО враховується показник інфляції в країні.

Водночас О.Поліщук повідомив, що департаментом земельних ресурсів уже підготовлено проект рішення, який допоможе знизити розмір плати за користування земельними ділянками в столиці.

“Департамент підготував проект рішення, який зможе зменшити навантаження на підприємців приблизно на 5-10%. Ми знизимо локальні коефіцієнти, що дасть можливість знизити платежі”, – зазначив він.

Говорячи про користувачів земельних ділянок, які ухиляються від сплати орендних ставок або податку на користування землею, директор департаменту земельних ресурсів пояснив, що якщо на таких ділянках нічого не побудовано, договори оренди з ним розривають в односторонньому порядку, а самі ділянки виставляються на аукціон.

За словами О.Поліщука, департаментом на сьогодні підготовлено більше сотні таких проектів рішень, однак проведення аукціонів по таких земельних ділянках фактично блокується нормами законодавства про необхідність розробки проектів детального плану території (ДПТ).

“Вся Україна стоїть через закон, який треба скасувати або відкласти, тому що розробляти ДПТ – це дуже дороге задоволення. Я це заявляю, і київські депутати це теж розуміють”, – сказав директор департаменту.

АО Поліщук уточнив, що більшість інвесторів, готових орендувати або купити земельну ділянку в Києві, цікавляться площами в 5-10 га, тоді як для розробки ДПТ інвесторам відводяться площі близько 100 га, внаслідок чого така робота не завжди виконується якісно.

“Інвестор зазвичай враховує інтереси тільки потрібної йому території, а вся інша малюється як попало”, – прокоментував він.

Правда України

comments: