Народні депутати підтримали в цілому закон про зовнішню трудову міграцію

зовнішня трудова міграція

Верховна Рада на засіданні в четвер 304 голосами народних депутатів підтримала в цілому закон про зовнішню трудову міграцію.

Закон визначає правові та організаційні засади державного регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту трудових мігрантів та членів їх сімей.

Дія закону поширюється на мігрантів, які працюють за трудовим договором (контрактом), самостійно забезпечують себе роботою, надають оплачувані послуги, здійснюють іншу оплачувану діяльність, не заборонену законодавством держави перебування.

Глава парламентського комітету з питань соціальної політики Людмила Денисова в ході обговорення документа уточнила, що він також буде поширюватися на членів сімей трудових мігрантів.

Дія закону не поширюється на українців, які шукають або отримали притулок в країні перебування, які навчаються або підвищують кваліфікацію за кордоном, не поширюється на дипломатів.

У законі виписані права та соціальні гарантії трудових мігрантів та членів їх сімей. Відповідно до закону, права трудових мігрантів, зокрема на належні умови праці, нагороду, відпочинок та соціальний захист, регулюються законодавством держави перебування і міжнародними договорами України.

Трудові мігранти та члени їх сімей можуть добровільно брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, згідно з українським законодавством, їх пенсійне забезпечення здійснюється відповідно до законів, якими встановлено умови пенсійного забезпечення, та міжнародних договорів у цій сфері.

У законі закріплено право трудових мігрантів та членів їх сімей на освіту та підтвердження результатів неформального професійного навчання, а також право на задоволення їх національно-культурних, освітніх, духовних і мовних потреб. Крім того, в законі прописані організаційно-правові засади здійснення оплачуваної діяльності в державі перебування.

Раніше міністр соціальної політики України Павло Розенко під час розгляду законопроекту в першому читанні заявив, що документ рамковий, але він закликав вперше на законодавчому рівні визнати таку категорію громадян, як трудові мігранти.

Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року. Прийняття цього закону необхідно в рамках виконання плану дій для лібералізації візового режиму.

Правда України

comments: