МТС і VimpelCom мають усі шанси втратити 1 мільярд доларів за підкуп високопосадовців

штраф

Влада США звернулася до п’яти європейських країн з проханням заарештувати активи на суму в 1 мільярд доларів, які, на думку американського слідства, пов’язані зі справою про корупцію в Узбекистані. Йдеться про арешт активів телекомунікаційних компаній МТС, VimpelCom, якій належать російський “Білайн” та український “Київстар”, а також шведської TeliaSonera в Ірландії, Люксембурзі, Бельгії, Швеції та Швейцарії, повідомила в четвер, 13 серпня, газета ділових кіл WSJ з посиланням на поінформовані джерела і судові документи.

Слідство в США підозрює, що ці компанії направили мільйони доларів на рахунки фірм, контрольованих старшою дочкою президента Узбекистану Гульнарою Карімовою, щоб гарантувати доступ до радіочастот в Узбекистані та здійснення різних проектів в цій країні, зазначає видання. Нікому з фізичних та юридичних осіб звинувачень поки не висунуто.

Проте американська влада попросила європейських партнерів заблокувати активи приблизно на 1 мільярд доларів. За даними WSJ, йдеться про 300 мільйонів доларів на рахунках в Ірландії, Люксембурзі та Бельгії, 30 мільйонів – у Швеції і ще 640 мільйонів – у Швейцарії, включно з віллою на озері.

Представники міністерства юстиції США підтвердили факт запиту щодо 300 мільйонів доларів у Ірландії, Бельгії та Люксембурзі, але відмовилися від коментарів щодо запитів до влади Швеції та Швейцарії.

Правда України

comments: