Валюти найбільших країн-експортерів сировини подешевшали до долара США більш ніж на 10%

валюти

Валюти Канади, Австралії та Нової Зеландії, найбільших країн-експортерів сировини, подешевшали до долара США більш ніж на 10% з початку року, вперше за сім років, на тлі падіння цін на сировинні товари.

Канадський долар в парі з доларом США до 13:36 по Києву опустився на 0,5%, до 1,3159/$ 1, а раніше в ході торгів його вартість падала до позначки 1,3176/$ 1, мінімуму з серпня 2004 року.

Австралійський долар подешевшав на 0,3%, до $ 0,7285. Наприкінці минулого тижня курс австралійської валюти опускався до $ 0,7235, найнижчої позначки з квітня 2009 року.

Новозеландський долар торгується в понеділок без особливих змін в парі з доларом США, на рівні $ 0,6595. Два тижні тому він падав до мінімальних за шість років $ 0,6499.

“Валюти експортерів сировини знаходяться під тиском, і поки не стане видно кінець падінню цін на сировину, тенденція на зниження їх курсів продовжиться”, – відзначив аналітик Джеремі Стретч.

Індекс 22 сировинних товарів, що відстежується, знаходиться на найнижчому рівні за останні 13 років, впавши з кінця червня на 11%. Цьому посприяв істотний надлишок сировини на ринку, а також сигнали про уповільнення економічного зростання в Китаї, його найбільшому споживачеві в світі.

Зокрема, в суботу стало відомо про те, що офіційний індекс менеджерів закупівель (PMI) в КНР в липні опустився до 50 пунктів порівняно з 50,2 пункту місяцем раніше. Аналітики в середньому прогнозували липневий показник в 50,1 пункту.

Значення PMI вище 50 пунктів свідчить про посилення ділової активності у виробничому секторі, нижче цієї позначки – про її спад. Останній раз індикатор перебував нижче цього рівня в лютому.

Крім того, на тлі обвалу на фондовому ринку Китаю і скорочення продажів автомобілів цільовий показник зростання ВВП КНР на 7% в 2015 році починає представлятися занадто оптимістичним.

Додатковим фактором, який негативно впливає на курси валют Австралії, Канади та Нової Зеландії, є готовність ЦБ цих країн до подальшого пом’якшення кредитно-грошової політики, зазначив Дж.Стретч.

Правда України

comments: