ЄС зменшує допомогу Києву, бо українська економіка зростає – Домбровскіс

Євросоюз зменшує обсяги макрофінансової допомоги Україні, бо вважає, що потреби країни в дешевому фінансуванні скорочуються. Про це в інтерв’ю виданню «Європейська правда» заявив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

«Розмір програм макрофінансової допомоги, як правило, визначається виходячи з наявних макрофінансових проблем у державі. Ми виходили з нинішньої економічної ситуації в Україні (а я нагадаю – українська економіка зростає!), вважаємо, що дана сума є достатньою. Як ви знаєте, нова програма – це мільярд євро двома траншами по 500 мільйонів», – наголосив представник Єврокомісії.

Також на цю тему: Україна поки не виконала умови для першого траншу нової макрофінансової допомоги — віце-президент Єврокомісії

Представники України і Європейського союзу 14 вересня підписали меморандум про взаєморозуміння і кредитну угоду щодо надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на один мільярд євро.

Рада Європейського союзу 26 червня затвердила надання Україні одного мільярда євро макрофінансової допомоги. За даними кореспондента Радіо Свобода з Брюсселя, однією з головних умов надання Україні макрофінансової допомоги було продовження боротьби з корупцією, включаючи створення антикорупційного суду. Рішення набуло чинності 9 липня.

Загальний обсяг зобов’язань з надання Україні макрофінансової допомоги з боку ЄС на реалізацію реформ визначений у розмірі 12,8 мільярда євро, з них 2,8 мільярда вже було надано за попередніми програмами.

Домовленості з ЄС про макрофінансову допомогу має ратифікувати Верховна Рада.

comments: