У Празі біля посольства Росії провели акцію на підтримку Олега Сенцова

У Празі біля стін посольства Росії відбулася акція «тихого протесту» на підтримку Олега Сенцова, який уже впродовж 107 днів голодує в російській тюрмі. Понад 50 учасників «мовчазної демонстрації» пронесли портрети Олега Сенцова вздовж кварталу російської дипломатичної місії та передали до посольства ці фотографії і вимоги звільнити українського режисера.

«Ми прийшли підтримати Олега Сенцова, який вже протягом 107 днів голодує з вимогою звільнити всіх українських політичних в’язнів. Ми проходили коло стін посольства протягом 107 хвилин – по хвилині за кожен день голодування Олега Сенцова. А наші вимоги ми передали об 11:55 – ця цифра є також символічна, бо вона означає, що настає вже остання хвилина, коли ще можна щось зробити для Олега Сенцова. І ми вимагаємо, щоб російська влада це зробила, його випустила», – сказав Мартін Янда, празький актор та співорганізатор протесту.

​Організатори та багато учасників демонстрації сказали в розмові з Радіо Свобода, що їх надихнув на протест вчинок учасників демонстрації проти окупації Чехословаччини у 1968 році, які 50 років тому вийшли на мовчазний протест на Красній площі в Москві та негайно були заарештовані.

Днями кілька людей, у тому числі прямі родичі цих протестувальників, вийшли на демонстрацію в Москві, щоб нагадати про роковини окупації Чехословаччини та з вимогою звільнити політичних в’язнів, і були знову затримані.

«Наше рішення було ще більше посилене внаслідок подій, що відбулися 25 серпня 2018 року на Красній площі Москві, коли кількох людей було знову заарештовано через пам’ятну акцію проти окупації Чехословаччини у 1968 році», – сказав Мартін Янда.

Український режисер Олег Сенцов був засуджений у Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Читайте також: Лех Валенса висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру – заява

Кілька груп правозахисників, митців й інших публічних осіб неодноразово закликали російського президента Володимира Путіна помилувати Сенцова, але речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що для цього сам український режисер має просити про помилування. Сенцов досі заявляв, що Путіна ні про що просити не збирається.​

comments: