У Дніпрі під міськрадою вимагали зняття екс-беркутівця з посади керівника муніципальної поліції

У Дніпрі 1 червня ввечері сотні жителів пікетували будівлю міської ради, вимагаючи зняття з посади керівника КП «Муніципальна поліція» екс-беркутівця Андрія Ткаченка. Серед учасників акції – активісти Євромайдану та учасники бойових дій на Донбасі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

У руках пікетувальники тримали плакати з написами «Вище «Беркута» – нижче нікуди!», «Бити будете?», «Відстояли в 2014, відстоїмо в 2017» і роздають листівки з написом «Філатов, забань «Беркут»!».

За словами учасників акції, вони звертаються до міського голови Бориса Філатова з вимогою щодо скасування його рішення про призначення Андрія Ткаченка на посаду, а до міської ради – щодо ліквідації самого КП «Муніципальна поліція», яке, фінансуючись з міського бюджету, «перетворилось на приватну охоронну фірму влади».

«Ми не повинні дати владі перейти цю «червону лінію». Вимога №1 – звільнення пана Ткаченка. Вимога №2 – ліквідувати КП «Муніципальна поліція», – сказав один з координаторів акції Артем Романюков.

Представники КП «Муніципальна поліція» стежать за акцією. Вони одягнуті у формений одяг з написами «Поліція» на спинах і нашивками «Муніципальна поліція» на рукавах.

Водночас у четвер на своїй першій прес-конференції новопризначений керівник муніципальної поліції Дніпра Андрій Ткаченко заявив, що не причетний до розгону демонстрантів на столичному Майдані 2013-2014 років, адже в той час «підрозділ дніпропетровського «Беркуту» разом із львівським «Беркутом» перебували в резерві».

«Коли сталися події на Банковій, ми сиділи в Кабміні, нас звідти не випускали. До кінця січня ми перебували біля Верховної Ради. Після подій на Інститутській я здав усю зброю», – сказав він.

Ткаченко також пообіцяв, що в захисті громадського порядку муніципальна поліція Дніпра співпрацюватиме з Нацполіцією та спілками воїнів АТО.

Цими вихідними міський голова Дніпра Борис Філатов заявив, що змінює очільника муніципальної поліції. Замість колишнього бійця «Правого сектору» добровольця Кирила Харахулаха посаду обійме екс-беркутівець Андрій Ткаченко. Попри те, що звинувачень у злочинах проти учасників Революції гідності проти Ткаченка не висували, у соціальних мережах піднялася хвиля критики.

За даними з сайту мерії, комунальне підприємство «Муніципальна поліція» Дніпровської міської ради створене в липні 2016 року. Основними його завданнями визначено «забезпечення прав членів територіальної громади у сфері благоустрою та громадського порядку». На матеріальне забезпечення підприємства цього року з міського бюджету вже витратили не один мільйон гривень.

comments: