У «Газпромі» незгодні з рішенням Стокгольмського арбітражу в суперечці з «Нафтогазом»

У російській компанії «Газпром» незгодні з рішенням Стокгольмського арбітражу в суперечці з компанією «Нафтогаз України», повідомляють російські державні інформагенції.

За цими повідомленнями, у «Газпромі» вказали, що «за підсумками такого вердикту виникла дисбаланс у відносинах з «Нафтогазом» щодо постачання і транзиту газу. «В компанії пообіцяли захищати свої права всіма законними способами», – ідеться в повідомленнях.

«З урахуванням раніше присудженої на користь «Газпрому» суми за контрактом на поставку арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого «Газпром» зобов’язаний заплатити «Нафтогазу» 2,56 мільярда доларів», – вказано в заяві «Газпрому», яку цитує «РИА Новости».

Офіційний сайт «Газпрому» ще жодним чином не коментував рішення, оприлюднене ввечері 28 лютого.

Президент України Петро Порошенко назвав історичним рішення Стокгольмського арбітражу у справі «Нафтогаз» проти «Газпрому». Про це, як інформує Адміністрація президента, він сказав під час зустрічі з командою НАК «Нафтогаз України».

«Сьогоднішнім рішенням Стокгольмського арбітражу Україна виграла 4 мільярди 600 мільйонів доларів США. З цих коштів будуть сплачені газ, який споживався нами в дуже важкому 2014 році. І до бюджету державної компанії НАК «Нафтогаз України» буде зараховано 2 мільярди 560 мільйонів доларів США», – наголосив Порошенко.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вказав, що українська компанія планує найближчим часом запропонувати «Газпрому» розпочати переговори про перегляд контракту з урахуванням рішення арбітражу.

Ввечері 28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу у Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту.

comments: