Українські суди лише раз застосували статтю, що карає за воєнні злочини – правник

За час воєнного конфлікту на Донбасі українські суди лише один раз застосували статтю 438 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання за воєнні злочини, повідомив Радіо Свобода віце-президент Української асоціації міжнародного права Микола Гнатовський.

«Чи не абсурд, що за чотири роки інтенсивного збройного конфлікту з масою жертв і порушеннями міжнародного гуманітарного права, цю статтю застосували за моїми даними тільки один раз. Це був Слов’янський міськрайонний суд», – сказав Гнатовський в ефірі проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

За словами правника, суд розглядав справу про тортури полонених і ухвалив рішення, у якому, зокрема, згадувалася і ця стаття.

Цю статтю обов’язково треба конкретизувати, вважає Гнатовський, і ухвалити новий закон, що конкретизує склад воєнних злочинів та інших злочинів проти міжнародного права, «в тому числі тих, які сьогодні продовжують відбуватися на Донбасі». 

Такий законопроект підготували правники Костянтин Задоя і Антон Кориневич.

«Брав участь у цій роботі і я. Сьогодні триває процес узгодження законопроекту на рівні уряду», – сказав Микола Гнатовський.

Правник наголошує, що Україна, згідно із міжнародним кримінальним правом, зобов’язана проводити розслідування і карати за військові злочини. Ухвалення нового закону, за словами Миколи Гнатовського, дасть можливість це робити ефективно.

Запропоновані зміни не передбачають застосування амністії та строку давності щодо воєнних злочинів, як того вимагають міжнародні конвенції.

Читайте також: Воєнні злочини є, а відповідальності немає: які зміни потрібні до Кримінального кодексу України?

Напередодні активісти під Кабінетом міністрів України вимагали, щоб уряд вніс до парламенту законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення його гармонізації з положеннями міжнародного права», який, зокрема, передбачає запровадження кримінальної відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Від квітня 2014 року після анексії Росією Криму на частині Донбасу триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці бойовиків, проте Москва ці звинувачення відкидає. Частину Донецької та Луганської областей, зокрема міста Донецьк і Луганськ, контролюють проросійські бойовики.

comments: