Українська поліція почала розслідування захоплення Росією ще одного риболовецького судна біля Криму

Українська поліція відкрила провадження щодо захоплення представниками ФСБ Росії риболовецького судна «ЯОД 2105» та членів його команди в акваторії Чорного моря, повідомляється на сайті відомства.

За даними поліції, інцидент трапився 28 серпня.

«Четверо українських рибалок утримуються на прикордонній заставі міста Севастополя по теперішній час», – мовиться у повідомленні.

Як зазначається, справу розслідує Головне управління Нацполіції в Автономній республіці Крим та місті Севастополі за статтями «незаконне позбавлення волі» та «захоплення залізничного рухомого складу. повітряного, морського чи річкового судна за попередньою змовою групою осіб».

Це не перший випадок затримань суден у Чорному та Азовському морях за останній час. Як повідомлялося, після завершення будівництва автомобільної частини Керченського мосту, Росія затримала понад 148 українських та іноземних торговельних кораблів і допитувала членів екіпажів та інших людей, які перебували на таких суднах.

Окрім того, у березні українські прикордонники затримали кримське судно «Норд» разом із командою, коли воно рухалося під прапором Росії. 30 серпня українська прокуратура Криму заявила про завершення досудового розслідування у цій справі, звинувативши моряків у порушенні порядку в’їзду на непідконтрольну територію та виїзду з неї, а також незаконному промисловому рибальстві.

Незабаром після затримання екіпажу «Норду», 4 травня 2018 року, російські прикордонники затримали в Чорному морі українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» із п’ятьома членами екіпажу на борту, звинувативши, у свою чергу, цих людей у незаконному рибальстві на підконтрольній їм території.

Окрім того, у Херсонському порту залишається заблокованим і російський танкер «Механік Погодін», про що стало відомо 10 серпня. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що екіпажу судна дії української влади не стосуються. 12 членів екіпажу включно із капітаном, які є громадянами Росії, «вільні у своїх пересуваннях, їх ніхто не утримує».

 

comments: