Україна на зустрічах лідерів НАТО буде «всюди» – Божок

Хоча офіційна програма особливої зустрічі голів держав та урядів НАТО у Брюсселі й не містить окремих консультацій щодо України та російської агресії, ці теми будуть на «міні-саміті» всюди, заявляє виконувач обов’язків голови місії України при НАТО Єгор Божок.

«Україна на цьому заході буде всюди: все, про що там говоритимуть, робиться у зв’язку з тим, що в 2014 році Росія напала на Україну. Альянс через це повернувся до політики оборони і стримування, до розбудови передової присутності на східному фланзі», – заявив Божок.

Український дипломат додає, що оборона й стримування залишаються ключовими елементами порядку денного НАТО.

«Завтра буде підтверджена трансатлантична єдність, політика оборони й стримування, збільшення видатків на оборону, збільшення зусиль у боротьбі з тероризмом – і все це через те, що в 2014 році Росія продемонструвала світові своє справжнє обличчя агресора», – додає в. о. голови місії України при НАТО.

З огляду на те, що через обмежену одноденну програму зустріч у Брюсселі не є самітом НАТО у повноцінному форматі, жодного заходу з представниками України чи інших країн-партнерів у штаб-квартирі альянсу передбачено не було.

На неофіційному саміті НАТО, який відбудеться в четвер у Брюсселі, головними темами будуть боротьба зі світовим тероризмом і справедливе інвестування кожного її члена у сфери безпеки й оборони своїх країн, заявив керівник цієї політично-військової організації Єнс Столтенберґ.

При цьому він додав, що на саміті можуть порушити й тему невиконання Росією і підтримуваними нею сепаратистами на сході України мінських домовленостей.

comments: