Росія не лише не виконує рішення суду ООН, а й нарощує репресії щодо кримських татар після нього – Чубаров

Після рішення Міжнародного суду від 19 квітня, зокрема, про відновлення забороненої Москвою діяльності Меджлісу Росія не лише не виконує рішення суду, а й нарощує репресії проти кримських татар, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров в інетрв’ю телеканалу «112.Україна».

«Вони (репресії – ред.) залишаються системними, нарощуються. Жодних проявів того, що окупанти якимось чином якщо не беруться за розум, то хоча б озираються на те рішення, яке з’явилося. Деякий парадокс щодо рішення Міжнародного суду ООН – не виконати це рішення Росія не може: вона не тільки є стороною процесу, вона зобов’язана і знала про це, коли погодилася на цей суд. Але виконувати це рішення вона теж не буде. Вони шукають якийсь вихід з того, щоб не виконувати це рішення», – сказав Чубаров.

Він також додав, що рішення Європейського суду з прав людини щодо захисту прав і свобод в окупованому Криму Кремль також виконувати не збирається.

«За рішенням ЄСПЛ: у них вже є вторована доріжка, тому що Конституційний суд (Росії) дав їм можливість за рішенням Верховного суду Росії: рішення, яке приймається Європейським судом з прав людини і нібито «суперечить правам людини», вони виконувати не будуть», – сказав Чубаров.

19 квітня Міжнародний суд, найвищий судовий орган у системі ООН, виніс проміжне рішення за позовом України проти Росії. Суд не підтримав вимоги Києва щодо тимчасових заходів проти Росії в рамках Конвенції із заборони фінансування тероризму, що мали стосуватися окупованої частини Донбасу. Натомість Москву зобов’язали припинити обмеження прав кримських татар і етнічних українців в окупованому Криму, відновити діяльність Меджлісу, яку Москва заборонила на українському півострові, і навчання українською мовою в окупованому Криму. Рішення по суті щодо порушення Росією обох конвецій іще не винесене.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

comments: