Росія затримала майже 100 українських суден в Азовському морі – Омелян

Від кінця квітня цього року російські прикордонники затримали майже 100 українських суден в Азовському морі. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян. 

«Насправді у нас є майже 100 вже затримань з кінця квітня цього року. Ми бачимо, що це зумисна політика Російської Федерації, яка спрямована на те, щоб заблокувати захід в Азовське море. Фактично зруйнувати економіку двох морських портів – Бердянська і Маріуполя. І безумовно спричинити витік якоїсь ескалації нестабільності регіону, люди будуть розуміти, що вони втратили робочі місця, немає зарплати, немає традиційного бізнесу і це буде грати на руку виключно Кремлю», – сказав міністр. 

За його словами, Україна має впроваджувати відповідні санкції, саме тому, додав Омелян, він порушив це питання під час засідання уряду 11 липня.

«Я сподіваюся, що ситуація в Азовському морі, перетин Керченської протоки, Керченський міст буде предметом розгляду щонайменше РНБО, і ми повинні виступити з єдиною позицією щодо дзеркальних дій стосовно Російської Федерації. На мою думку, дзеркальні дії можуть полягати в накладенні санкцій на чорноморські насамперед порти Росії, як з боку України, так і з боку інших держав, які досі чомусь підтримують торгівельні стосунки з Росією», – зазначив Омелян.

Раніше українські прикордонники повідомили, що «росіяни почали жорстку політику затримання і огляду суден», які прямують через Керченську протоку. За повідомленням відомства, починаючи з 30 квітня російські спецслужби зупиняють судна щодня для огляду й ідентифікації екіпажу. 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 

Повністю інтерв’ю з Володимиром Омеляном дивіться у програмі Радіо Свобода «Суботнє інтерв’ю» у суботу, 14 липня. 

comments: