«Розслідувати до кінця» вбивство Гонгадзе вимагають журналісти і правозахисники

Українські журналісти і правозахисники звернулися з вимогою до влади остаточно розслідувати вбивство 18 років тому засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе. Про це йдеться у спільній заяві одразу кількох журналістських і громадських організацій.

«Щороку 16 вересня, вже 18-й рік поспіль, ми, журналісти і правозахисники, звертаємося до українських високопосадовців з тими ж словами – розслідуйте, нарешті, до кінця вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Знайти і притягнути до відповідальності замовників обіцяли усі президенти та усі глави МВС та ГПУ. Але щороку повторюється те саме. Нас, представників українських медійних, правозахисних організацій та журналістської спільноти, обурюють постійні пусті обіцянки і ми вимагаємо у президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ та генпрокурора завершити розслідування, і назвати, нарешті, замовників вбивства нашого колеги», – йдеться у заяві.

Журналісти і громадськість також вимагають оперативного розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

«Ми хочемо почути публічний звіт влади про хід цих розслідувань, і чекаємо якнайшвидшого їхнього завершення і покарання винних», – йдеться у заяві, підписантами якої стали Інститут масової Інформації, «Детектор медіа», Center for Civil Liberties, Центр інформації про права людини, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Донецький інститут інформації та Лабораторія цифрової безпеки.

Читайте також: 18 років з дня зникнення Георгія Гонгадзе: 6 архівних відео, які показують, яким був журналіст 

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, належало журналістові. За вбивство Георгія Гонгадзе засудили до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі).

20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув журналіст Павло Шеремет. Вбивство кваліфікували як умисне. Ні вбивць, ні замовників не знайдено.

 

comments: