Радник Трампа вказав на непряме визнання Москвою своєї участі у конфлікті на Донбасі 

Факт обговорення Росією питання миротворців на Донбасі може свідчити про те, що Москва визнає проблему на сході України, вважає радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон.

“Сам факт того, що російська сторона бере участь у спілкуванні щодо розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі, – можливо, це непряме визнання Росією, що є проблеми, і вони (РФ, – ред.) є частиною цих проблем”, – цитує Болтона агентство Інтерфакс-Україна. 

Таку заяву він зробив, відповідаючи на запитання про те, чи мають США докази присутності російських військ на Донбасі.

Зі свого боку, Адміністрація президента Петра Порошенка повідомила, що глава держави під час зустрічі з радником президента США подякував американському уряду за Кримську декларацію, яка «чітко продемонструвала позицію США по відношенню до незаконно анексованого Росією, окупованого Криму». 

«Хотів би подякувати вам за санкції. Санкції, які були запроваджені США проти Російської Федерації. І це не є покаранням. Це є мотивація для Росії повернутися до цивілізованого суспільства, прибрати свої війська з Криму і Донбасу, не застосовувати хімічну зброю проти інших держав, зробити цивілізованою зовнішню політику, шанувати і поважати міжнародне право», – підкреслив Порошенко. 

Він наголосив на тому, що вважає санкції проти Москви ефективними і такими, які примушують РФ платити велику ціну за «брутальне порушення міжнародного права, яке вона здійснює останні 4,5 роки, і проти Грузії у 2008 році, і в інші часи». 

Згідно українського законодавства, Російська Федерація є агресором, вона окупувала Автономну Республіку Крим. А незаконні збройні формування «ЛНР» і «ДНР», які фактично керують окупованими територіями на Сході України, є представниками «окупаційних адміністрацій Росії».

Росія заперечує свою агресію проти України, зокрема на Донбасі, твердячи про нібито «внутрішньоукраїнський конфлікт» чи й «громадянську війну». При цьому в Росії прагнуть такого варіанту врегулювання конфлікту, який надав би підтримуваним і керованим Москвою місцевим проросійським сепаратистам вирішальний голос у визначенні внутрішньої і зовнішньої політики України.

Москва також виступає за введення миротворчої місії ООН на лінію розмежування на Донбасі і блокує всі спроби поширити мандат такої місії і на український бік неконтрольованої нині ділянки українсько-російського кордону. Україна і її союзники на Заході відкидають російську версію такої місії, бо це, за їхніми словами, означало б фактично якраз «замороження» конфлікту.

comments: