Прокуратура: справу Штепи розглядатимуть заново після відводу суду

У прокуратурі Харківської області підтверджують, що суд у Харкові в справі колишнього мера Слов’янська Нелі Штепи ухвалив рішення про свій відвід, через що справа тепер має бути направлена на повторний автоматичний розподіл і після цього буде слухатися заново.

«Факт є факт. Суд ухвалив таке рішення. Ми не можемо його оскаржувати або давати йому якусь оцінку. Суд вирішив задовольнити відвід. Отже, ми чекаємо на наступну трійку суддів, які будуть розглядати це кримінальне провадження», – сказала Радіо Свобода речниця обласної прокуратури Віта Дубовик.

Коли саме було ухвалене рішення, вона не уточнила.

Раніше про те, що колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, ухвалила рішення про свій відвід, повідомив агенції «Інтерфакс» адвокат Штепи Дмитро Марченко.

За його словами, клопотання про відвід колегії суддів захист заявив після того, як Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції про повернення обвинувального акту прокурору. «Червонозаводський райсуд за нашим клопотанням вирішив повернути обвинувальний акт прокурору для приведення його у відповідність до норм КПК. Прокуратура оскаржила це рішення. Апеляційний суд її скаргу задовольнив і спрямував справу на новий розгляд, не вказавши при цьому, що розглядати повинна нова колегія суддів. Разом з тим КПК не припускає повторного розгляду справи суддями, чиє рішення було скасоване апеляційним судом. Це і стало підставою для нашого клопотання про відвід суду», – сказав Марченко.

Штепу затримали у липні 2014 року. 8 жовтня 2014-го їй оголосили остаточну підозру в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і частиною 1 статті 258-3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зазначають, що екс-мерові Слов’янська Штепі загрожує довічне ув’язнення. Вона звинувачення прокуратури відкидає.

Наприкінці січня цього року держобвинувачі в Червонозаводському районному суді Харкова заявили відвід головуючому судді Віктору Єжову, оскільки їм стало відомо про кримінальне провадження щодо нього за статтею «створення терористичної групи чи організації», зареєстрованому за матеріалами СБУ. Після отримання інформації про почате розслідування, Єжов заявив самовідвід.

Захист заявив клопотання щодо визначення підсудності. Апеляційний суд Харківської області оголосив розгляд справи щодо Штепи в Комінтернівському райсуді міста.

 

comments: