МОМ: переселенці в Україні мають проблеми з пошуком роботи і житла

Міжнародна організація з міграції заявляє, що питання працевлаштування і пошуку роботи залишаються головними викликами для внутрішніх переселенців в Україні.

Як повідомляє Представництво МОМ в Україні, про це йдеться в останньому раунді Національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами, яку реалізує Міжнародна організація з міграції за фінансування Європейського союзу.

«За три роки з початку конфлікту і переселення ситуація з доходами залишається однією з найскладніших для багатьох ВПО. За даними дослідження МОМ, 45% домогосподарств ВПО мають достатньо коштів лише на продукти харчування. 21% переміщених родин мають загальний рівень доходів у 1 500 – 3 000 гривень на місяць, в той час як 47% мають доходи від 3 001 до 7 000 гривень. Середній дохід однієї внутрішньо переміщеної особи наразі становить 1 991 гривню на місяць», – йдеться в повідомленні.

За даними МОМ, число працевлаштованих переселенців збільшилося з 35% у березні 2016 року, коли було проведене перше подібне дослідження, до 42% зараз. «Проте, цей показник достатньо низький у порівнянні з рівнем зайнятості до переселення – близько однієї третини ВПО, які мали роботу до початку конфлікту, досі не можуть працевлаштуватися», – заявляють в організації.

Щодо проблеми із житлом, то, за даними МОМ, більшість переселенців платять за проживання, 66% орендують житло, 22% проживає у родичів або приймаючих родин, 1% – проживає у своєму власному житлі на контрольованій урядом території України.

«Відсутність підтримки у пошуку шляхів вирішення проблем ВПО та осіб, що повертаються, ускладнює їхню інтеграцію та викликає залежність від допомоги з боку держави та неурядових організацій, – сказав голова Представництва МОМ в Україні Манфред Профазі. – За допомогою Національної системи моніторингу ситуації з ВПО МОМ прагне допомогти урядові України покращити обізнаність із ситуацією та потребами ВПО, а також визначити останні тенденції для того, щоб уряд міг краще розробити основані на фактах заходи для забезпечення потреб переміщених осіб».

Станом на квітень цього року Міністерство соціальної політики взяло на облік 1 мільйон 590 тисяч переміщених осіб з окупованих районів Донбасу та анексованого Криму.

 

comments: