«Друзі України» закликають Раду й Кабмін до «рішучих дій у боротьбі з корупцією»

«Мережа друзів України», яка є ініціативою «Фундації США-Україна», закликає Верховну Раду та Кабінет міністрів до «рішучих дій у боротьбі з корупцією». Серед авторів звернення – дипломати, активісти та дослідники.

Ініціатива закликає Україну створити незалежний спеціалізований антикорупційний суд відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії та умов програми МВФ.

«Поки немає такого суду, відсутня кінцева ланка системи антикорупційних органів, без якої бракує результатів, попри роботу слідчих та прокурорів», – йдеться в зверненні, датованому 7 березня.

Автори тексту також просять «підтримувати, а не підривати» роботу НАБУ та САП, а також «припинити політично вмотивовані напади на них».

«Мережа друзів України» зазначає, що запровадження системи електронного декларування статків українських посадовців було важливим кроком у боротьбі з корупцією, але НАЗК «бракує незалежності та спроможності вивчати й перевіряти ці декларації».

«Необхідно реформувати НАЗК та оновити його керівництво, щоб забезпечити повний та ефективний контроль за перевіркою cтатків українських посадовців», – заявили автори листа.

Також лунає заклик «покласти кінець спробам влади контролювати та карати антикорупційних активістів».

«Необхідно скасувати дискусійне положення антикорупційного закону, що вимагає від фізичних осіб та організацій, які займаються антикорупційною діяльністю, подавати щорічні декларації про майно», – просять учасники ініціативи.

Крім того, автори звернення вимагають скасувати або обмежити недоторканість посадовців.

Міжнародна антикорупційна організація Transparency International оприлюднила 21 лютого звіт щодо рівня сприйняття корупції в різних країнах світу. Україна в рейтингу за 2017 рік отримала 30 балів (0 балів – найгірший можливий показник, 100 – найкращий), таким чином піднявшись у порівнянні з попереднім роком на один рядок у рейтингу (2016-го Україна мала 29 балів). Україна посіла 130–134-е місце.

comments: