Держдепартамент: намір «Газпрому» виставити Україну як ненадійного партнера провалився

Намір російського «Газпрому» виставити Україну і «Нафтогаз» як ненадійних партнерів провалився, заявляють у Державному департаменті США.

«Українські громадяни надихнули світ, об’єднавшись для зменшення споживання газу на 14% минулого тижня, щоб забезпечити надійне постачання газу європейським споживачам. «Газпрому» не вдалося виставити Україну і «Нафтогах» як ненадійних транзитних партнерів», – написала у Twitter речниця Держдепартаменту Гедер Науерт.

У компанії «Укртрансгаз» 1 березня заявили про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання. Заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що російська сторона отримала гроші за березневі поставки газу компанії «Нафтогаз України», але потім повністю повернула ці кошти. За його словами, додаткова угода на поставку газу, необхідна для початку поставок, не була погоджена.

Це сталося після того, як 28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Вранці 2 березня польська компанія PGNiG почала постачати газ «Нафтогазу України». Контракт з PGNiG діятиме до кінця березня 2018 року, загальний обсяг поставок – 60 мільйонів кубометрів.

3 березня президент України Петро Порошенко заявив, що ситуація з газопостачанням в Україні стабілізувалася. Він додав, що жителі України на 14% скоротили споживання газу у відповідь на заклик влади.

comments: