Денісова: північ окупованого Криму близька до екологічної катастрофи

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявляє, що після токсичних викидів північ анексованого Росією Криму «близька до екологічної катастрофи», а фактична влада півострова «приховує реальний рівень екологічної небезпеки».

За її словами, через токсичні викиди страждають не тільки жителі півострова, але і Херсонська область. Також «виникає загроза для країн Європи», додала омбудсмен.

«Кримчани скаржаться, що на дахах будинків, металевих предметах і в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, який заважає дихати. Фотографії надіслані кримчанами вражають: померлі птахи, голі дерева – як кадри з фільму жахів», – написала Денісова у Facebook ввечері 5 вересня.

Читайте також: «За два дні все згоріло». Кримське село Перекоп після «хімічної атаки»

Вона додала, що звернулася до виконавчого директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріка Солхейма і директора й регіонального представника Європейського офісу Програми ООН із довкілля Яна Дусіка, закликавши їх «приєднатися до спільної боротьби за відновлення права жителів Криму на безпечне для життя і здоров’я довкілля ».

Водночас призначений Москвою голова Криму Сергій Аксьонов 5 вересня заявив, що влада півострова «не приховує справжню ситуацію в Армянську» і не бачить жодних підстав для паніки.

«Кримчанам гарантую, що від вас нічого не приховується … При найменшій небезпеці для життя і здоров’я будуть вжиті екстраординарні заходи: підстав для паніки ніяких немає», – цитує Аксьонова російське державне агентство ТАСС.

Жителі Армянська продовжують скаржитися на погіршення самопочуття, їдкий запах в повітрі, першіння в горлі, особливо у вечірній час після викидів, які сталися в ніч з 23 на 24 серпня.

4 вересня фактична влада Криму оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму, в зв’язку з цим на два тижні призупинили роботу заводу «Кримський титан». Крім того, почалася евакуація дітей з Армянська в санаторії Криму.

Фактична влада Криму заявляє, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного «Кримським титаном».

Водночас у Міноборони України наполягають, що викид хімічних речовин на території анексованого Криму стався через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.

comments: