Волкер про ситуацію на сході України: це міждержавний конфлікт

Спеціальний представник Державного департаменту СШАу справах України Курт Волкер назвав ситуацію на сході України «конфліктом між державою і державою». 

«У випадку з Україною те, що ми бачимо – це не етнічний конфлікт, це не місцевий конфлікт, це не громадянська війна, це не конфлікт між росіянами та українцями. Це конфлікт між державою і державою. Це конфлікт, в якому Росія розміщує свої сили на території України. Її звинуватили в анексії Кримку – незаконній анексії, яку, на мою думку, ніхто з держав не визнає. І щось подібне відбулося у східній Україні», – сказав Волкер на спеціальній сесії щодо України у рамках щорічної конференції ОБСЄ 26 червня.

Представник Держдепартаменту США зауважив, що для вирішення цієї проблеми США пропонують – разом з Францією, Німеччиною, Україною та іншими країнами – розгорнути миротворчі сили ООН, які створять безпечну ситуацію на Донбасі і забезпечать умови, за яких можуть бути виконані Мінські угоди. 

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

За даними МЗС, від початку бойових дій на Донбасі Україна і Росія припинили дію або розірвали 43 договори.

comments: