Верховна Рада не відряджала депутатів на сніданок до Трампа – апарат

Народним депутатам України не оформлювали відряджень для поїздки у США на молитовний сніданок, що відбувся 8 лютого у Вашингтоні за присутності президента Дональда Трампа, повідомили в апараті українського парламенту у відповідь на запит Радіо Свобода.

В апараті уточнили, що в тижні, відведені для пленарних засідань парламенту, відрядження народних депутатів України не здійснюються, крім відряджень для участі в офіційних парламентських делегаціях або згідно з рішенням Верховної Ради.

«За інформацією, отриманою від управління забезпечення міжпарламентських зв’язків апарату Верховної Ради України, відрядження народним депутатам України для поїздки на «Молитовний сніданок» у США не оформлювалися. Відтак, апарат Верховної Ради України не має в своєму розпорядженні документальних підтверджень для визначення складу народних депутатів України, які могли бути відсутніми на пленарних засіданнях 7,8 і 9 лютого 2018 року з підстав, порушених у запиті», – йдеться у заяві.

За даними письмової реєстрації, проведеної 7 лютого на ранковому засіданні, в парламенті зареєструвалися 327 народних депутатів, відсутні через хворобу – 5, з невідомих причин – 91. 8 лютого на ранковому засіданні зареєструвався 341 депутат, не було через хворобу шістьох, з невідомих причин – 76. На вечірньому засіданні цього ж дня зареєстровані 302 депутатів, відсутні через хворобу – шестеро, з невідомих причин 115.

9 лютого на ранковому засіданні зареєструвалися 274 народних депутати, були відсутні через хворобу шестеро, з невідомих причини – 143.

Раніше лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявляв, що на молитовний сніданок за участю президента США Дональда Трампа поїхали близько 50 народних депутатів. Він вимагав від спікера Андрія Парубія оприлюднити повних список у газеті «Голос України».

Деякі депутати, які залишилися в Києві, заявили, що відсутність такої великої кількості колег паралізувала роботу Верховної Ради. 7 лютого парламентську сесію довелося закрити передчасно, щоб народні депутати, які прямували до Вашингтона, могли встигнути на літаки. 8 лютого парламент розпочав роботу, але припинив її без будь-якого голосування. Фотографії, зроблені всередині зали, показали десятки вільних місць.

Очікувалося, що парламент буде обговорювати й голосувати за важливий законопроект, який скасував би минулорічну вимогу, що зобов’язує антикорупційних активістів та неурядові організації України публічно декларувати їхні доходи та статки у новоствореній електронній системі. Крім того, депутати мали обговорити важливий законопроект, який дозволив би створити антикорупційний суд.

Серед присутніх на молитовному сніданку був голова фракції президента України Петра Порошенка в парламенті Артур Герасимов. Очолювала найбільшу делегацію від опозиції Юлія Тимошенко – лідер партії «Батьківщина».

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на голову фракції партії «Народний фронт», на збори також поїхали троє депутатів від неї. Новинне агентство цитувало голову «Опозиційного блоку», який сказав, що жоден із членів цієї партії не був присутній на сніданку.

Сніданок відвідали не лише депутати – у США поїхали також представники уряду. Серед них – голова Служби безпеки країни Василь Грицак, якого сфотографували під час закінчення заходу на тлі трибуни на задньому плані, де говорив Трамп.

Національний молитовний сніданок щороку організовує Fellowship Foundation – некомерційна релігійна організація, яка об’єднує політичних, релігійних та ділових лідерів із усього світу.

 

comments: