Адвокат Медведчук не прийшов на оголошення мого вироку – дисидент Кунцевич

Народний артист України і радянський дисидент Микола Кунцевич стверджує, що призначений йому у кримінальній справі 1984 року адвокат Віктор Медведчук, який нині є лідером проросійської сили «Український вибір» і кумом президента Росії Володимира Путіна, не з’явився на оголошення вироку.

«Вирок був, а адвокат ні. Він не прийшов на його зачитання», – розповів репресований діяч у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

При цьому, за словами Кунцевича, протягом судового розгляду його справи державний захисник Медведчук наполягав на підвищенні для підзахисного передбаченого терміну на ще майже два роки.

«Адвокат підтримав прокурора у тому, що моя вина доведена, і що покарання мені має бути максимальним – три роки. Водночас він додав: «Товариш прокурор чомусь не врахував, що згідно зі статтею 43 КПК до терміну цього покарання повинен бути доданий термін 1 рік 9 місяців і 19 днів з попереднього терміну», – пояснює дисидент.

Загалом, стверджує Кунцевич, адвокат Медведчук демонстрував бездіяльність під час його захисту: неохоче приходив на ознайомлення зі справою, не надавав підзахисному юридичних консультацій і не робив жодних виписок з документів і під час судового засідання.

За словами дисидента, Віктора Медведчука призначили йому адвокатом у 1984 році майже примусово. 

«Мати розповідала мені, що слідчий показав список із 10 прізвищами і одразу сказав: «От цього», – і показав пальцем на Медведчука. Немає сумнівів, що цей список затверджувався десь нагорі, тобто слідчий не сам визначав кандидатів», –  вважає Кунцевич.

Адвокат Медведчук лив на мене більше бруду, ніж прокурор – дисидент Кунцевич

Радіо Свобода підготувало запит до Віктора Медведчука з проханням прокоментувати перебіг судового процесу 1984 року над Миколою Кунцевичем. 

Нинішнього очільника проросійської сили «Український вибір» часто звинувачують у порушенні адвокатської етики і під час захисту іншого радянського дисидента – ​українського поета Василя Стуса. Сам він своєї провини у цьому не визнає. 

«Я можу дивитися в очі і говорити про те, що стосовно Василя Стуса ніякої вини: ні внутрішньої, ні зовнішньої я не відчуваю і ніколи не відчував», – заявляв політик у 2013 році в інтерв’ю Радіо Свобода.

За часів СРСР щодо Миколи Кунцевича було порушено три кримінальні справи: у 1974, 1980 та 1984 роках. Спочатку йому інкримінували «хуліганство» за створення «антирадянських» віршів і «гуморесок» та їх оприлюднення біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Києві й на хвилях Радіо Свобода. Згодом Кунцевича засудили за статтею про «поширення завідомо неправдивих вигадок, що паплюжать радянський державний і суспільний лад»​, зокрема, через те, що під час відбування другого терміну покарання він на одному з концертів зачитав уривок поеми Євгена Євтушенка «Братская ГЕС». 

У 1987 році його амністували. Загалом Микола Кунцевич провів близько 12 років у радянських тюрмах. 

comments: