Російське посольство відповіло на заяву США щодо Азовського моря

Посольство Росії в США опублікувало заяву у відповідь на попередній заклик Сполучених Штатів припинити зупиняти українські судна в Азовському морі. На переконання дипломатів, зупинки українських суден росіянами цілком законні.

«Держдеп в особі офіційного представника Гезер Науерт перейнявся легітимними зупинками для перевірок судів у Азовському морі. Зупинками. Не арештами, не затриманнями. Прикметно, що з «сотень» кораблів не названо жодного (це важливо для розуміння політики подвійних стандартів). Держдеп свідомо пішов від цього. Адже тут замовчують факти українського піратства. Наприклад, захоплення траулера «Норд» українськими прикордонниками 25 березня в Азовському морі разом із командою, що складається з кримських рибалок, які не визнають себе українськими громадянами», – йдеться в повідомленні.

Також російські дипломати закинули українським правоохоронцям затримання російського танкера «Механік Погодін», який зайшов до порту Херсона 10 серпня. А Сполученим Штатам нагадали про справу Марії Бутіної, яка перебуває під вартою в США за підозрою в незаконному лобізмі.

Читайте також: «Російське судно заблоковане в порту Херсона на 3 роки – заступник представника Порошенка в Криму»

«Закликаємо американців припинити заступатися за підопічних, що безчинствують в Азовському морі, почати предметний діалог по проблемі російських громадян в американських тюрмах», – заявили у дипломатичній службі.

Раніше Гезер Науерт як речниця Державного департаменту США закликала Росію припинити тиск на українські судна та втручання в міжнародні перевезення в Азовському морі.

У 2016 році Росія розпочала проект будівництва Керченського мосту, який пов’язує окупований український півострів Крим з півднем Росії.

Цей крок призвів до засудження та санкцій з боку українського та західних урядів.

Читайте також: «Криза на Азовському морі: Росія продовжує блокувати українські порти»

У середині травня, після завершення будівництва автомобільної частини мосту, Росія, за повідомленнями, перемістила морські судна, включно з військовими кораблями Каспійської флотилії до Азовського моря. Москва при цьому посилалася на необхідність посилення безпеки навколо стратегічного об’єкта.

Відтоді Росія затримала понад 148 українських та іноземних торговельних кораблів і допитувала членів екіпажів та інших людей, які перебували на таких суднах.

comments: