Міжнародний ПЕН-центр закликав звільнити Сенцова, який голодує 117-й день

Міжнародний ПЕН-центр закликав звільнити українського режисера Олега Сенцова й інших ув’язнених, які «опинилися за ґратами винятково через мирне висловлення власної думки й за правозахисну діяльність», йдеться у зверненні, яке підписав виконавчий директор ПЕН-центру Карлес Торнер.

Міжнародний ПЕН-центр також згадує у зверненні російського режисера Кирила Серебренникова, якого звинувачують у розкраданнях бюджетних коштів, і главу карельського «Меморіалу» Юрія Дмитрієва, заарештованого у справі про насильницькі дії сексуального характеру щодо прийомної дочки. Обидва звинувачення відкидають.

Звернення ПЕН-центру було адресоване учасникам Міжнародного конгресу перекладачів, який відкрився 7 вересня. Водночас директор Інституту перекладу Євген Резниченко відмовився читати лист на відкритті Конгресу. За його словами, це не привітання, а відозва, для якої є більш підходящі місця, наприклад, Червона площа в Москві, повідомили російській редакції Радіо Свобода в Асоціації «Вільне слово».

Заступник керівника Росдруку Володимира Григор’єва, який виступав після Резніченка, повідомив, що не вважає за потрібне щось приховувати, і запропонував Інституту перекладу роздати копії тексту учасникам Конгресу.

Олег Сенцов засуджений у Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Від 14 травня він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських тюрем українських політв’язнів.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.

28 серпня кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру висунув колишній президент Польщі, засновник профспілки «Солідарність» і лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса.

Окрім того, Європейський парламент може номінувати українського режисера Олега Сенцова на премію «За свободу думки» імені Сахарова. Ця премія була заснована Європарламентом в 1988 році і вручається за видатний внесок у захист прав людини і основних свобод.

comments: