Комітет Ради хоче 7 червня визначити правила затвердження кандидата в аудитори НАБУ

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції планує на засіданні 7 червня визначити правила й терміни затвердження кандидатів на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро. Про такий намір на засіданні комітету 17 травня повідомив його голова Єгор Соболєв.

На сьогоднішньому засіданні не було кворуму, тому комітет не міг ухвалювати рішень, хоча порядок денний засідання передбачав обговорення кандидатур, після чого погоджених кандидатів мали запросити на співбесіду.

Через відсутність кворуму присутні на засіданні члени комітету вирішили звернутися з відкритим листом до спікера Андрія Парубія та голів фракцій і проінформувати їх про ігнорування засідань комітету деякими членами.

Соболєв припустив, що призначення аудитора НАБУ від Верховної Ради може затягтися до осені.

За даними секретаріату комітету, десять осіб подали заявки для участі в конкурсі на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро України від парламенту. Як повідомив на засіданні секретар комітету, дев’ять заявок надійшли вчасно, одна – від громадянина США Фаріда Попула – була подана після закінчення терміну прийому 5 травня. Комітет має визначитися, чи допускати до конкурсу кандидата, що надіслав документи пізніше від встановленого строку.

Серед кандидатів – громадянка США, адвокат Марта Берш, іспанський прокурор Карлос Кастресана. Їх обох рекомендує «Реанімаційний пакет реформ». Також заявку подав висунутий раніше фракцією «БПП» Найджел Браун, кандидатуру якого Верховна Рада вже відхиляла.

Крім того, подалися на участь у конкурсі професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Михайло Буроменський, професор кафедри правосуддя того ж університету Олександра Яновська, адвокат і професор Академії адвокатури Сергій Гончаренко, юрист і виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко.

Самовисуванцями без необхідних рекомендацій є прокурор відділу нагляду за дотриманням законів Служби безпеки України й Державної прикордонної служби, управління нагляду в кримінальному провадженні Києва Євген Дудко й пенсіонер Валерій Небога.

Голова комітету Єгор Соболєв заявив, що має намір запропонувати членам комітету повторно рекомендувати Верховній Раді обрати заступника генерального інспектора Міністерства юстиції США Роберта Сторча. При цьому він не відповів прямо, чи подав Сторч документи на участь у повторному конкурсі.

У 2017 році Національне антикорупційне бюро України проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи. Негативний висновок цього аудиту – одна з небагатьох підстав для відставки директора бюро. До комісії, яка має здійснювати аудит НАБУ, по одному представнику делегують Верховна Рада, уряд та президент України. Поки що не обраний жоден із трьох.

Верховна Рада двічі не змогла обрати свого представника в групі з аудиту антикорупційного бюро – голосів бракувало і для американського юриста Роберта Сторча, якого комітет пропонував ще з грудня 2016 року, і для Найджела Брауна – англійського слідчого, якого несподівано висунули фракції «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт».

comments: