«Газпром» заявляє, що принцип «бери або плати» у контракті з Україною не скасований

Російська компанія «Газпром» заперечує заяви «Нафтогазу Укроаїни» про скасування Арбітражним інститутом Торговельної палати Стокгольма (Швеція) умови «бери або плати» у контракті на постачання газу Україні.

«Це не так. Не скасувало арбітражне рішення take or pay. Я не буду вам розповідати, що там насправді, але скасування take or pay немає… Це маніпуляція така публічна. Робота йде.», – заявив 6 червня заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

За його словами, заперечення і коментарі щодо спору з «Нафтогазом» будуть представлені в суді 30 червня.

«Нафтогаз України» 31 травня заявив, що отримав окреме рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти «Газпрому» за контрактом на постачання газу. За повідомленням компанії, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу «Нафтогазу» щодо перегляду ціни в контракті на постачання газу з «Газпромом» з урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги російського монополіста за умовою «бери або плати» та повністю скасував заборону на реекспорт Україною газу. За принципом «бери або плати», прописаним у контракті 2009 року, Україна мала щороку купувати 52 мільярди кубометрів газу або, навіть не купуючи, оплачувати його вартість.

У жовтні 2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Перед цим «Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

У 2016 році голова української компанії Андрій Коболєв оцінив суму претензій «Нафтогазу» до російського «Газпрому» в 30 мільярдів доларів.

Водночас російський «Газпром» подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови проти «Нафтогазу» на загальну суму понад 23 мільярди доларів.

comments: